Gårdsdrift og gårdsbygg kan være så mangt....

Vi starta opp gården med tomme hender. D nærmeste som ligna et fjøs var muren som stod igjen ætter at den blåste ned i 1989. Så i 2009 bestemte vi oss førr å bygge opp fjøsen på denna muren. Martialan som e brukt stamme fra forskjellige plasse. Reisværket har vi fått fra et fjøs som e revet i nabo bygda,utvendig panel kjøpte vi billig av et byggefirma i Alta, vinduan har vi fått hos naboen, takplatene kommer fra et revet fjøs i Talvik, innvendig panel kjæm ifra et Millitærbygg som vi kjøpte. Bygget stod i Alta og va 28 m x 29 m,dettan reiv vi og trekte all spiker fra og frakta utover t øya. Endel jobb,ja, men duverden kor masse matrial vi fikk førr pengan :) I denna tida va mannen min endel syk,men vi har fantastiske folk rundt oss. Så både svigersa,svigersøstre og svigerbrødre,samt tanteonga og egene onga jobba og fikk lokka bygget bra. Vi har enda litt igjæn som vindski og raftkasse. Endel maling må åsså tel. Fjøset e rundt 50 m2,så her e d plass t 50 villsaua.

 

   

 Vi har valgt en åpen løsning,sånn at sauan kan gå fritt. Her mangle nu dør oppe på låven,d e her vi tar inn tørrhøyet t lagring. Men d går fint å ha d så åpent,førr vinden står ikkje på denna rettninga,så d samles værken regn,sny eller vind der.

Spisekrybba inne i fjøsen. Her kan fylles bra opp med høy,vest man skal bort og kjem seint heim t neste foring. Vi har nu enda ikkje benøtt oss av d. Her e jo alltids folk som ser t dyran. 

På fremsia av forkrybba e brett for å ha kraftfor i. Dein smarte løysninga og byggteknikken står min mann førr :)

 

Liten fjøs,betyr spar plass. Har bygd trappa inn i veggen førr å spare plass.E nok ikkje dein finaste løysninga,men mest praktisk. Oppe e fylt med høy, halm t strøa, kraftfor og ellers oppbevaring av ting og tang.

 

 

Ny talla e påbynt. Sauan e lite i fjøset nu på høsten og mest i fjellet. Men d fylles på godt med halm når de bynn å holde sæ i fjøset. På veggen ved trappa skal bli hyller etterhvert. Kjekt og ha div redakap,hjelpemiddla og førstehjelp lett tilgjengelig. På veggen til høyre skal bli samme forkrybbe og kraftforbrett som på andre sia. Da e d god plass t 50 sau og spise. Og det fine med å fore inne e at når sauan dreg utover høy ,så blir d automatisk omgjort t talle .) Ja,æ veit vi e smart,hehe ;))

 

Nyinvistering i år. Vi har tidliger hesjet. I fjor hesja vi t 34 overvintra saua.  Og i år øke vi t 50 sau,så d e begrensa kor heldig man ska være med tørk og været. E en risiko å ta å hæsje så masse,så vi invisterte i en combi pakker. Dein både balle og plaste. Dein lage miniballa,så selve maskinen e i underkant av tonnet i vekt. Vi satse på lette maskina førr å skåne jordene og unngå oppkjøring og dårlig vekst av gress.

 

Goe gamle buckeren :) En flott maskin som vi bruker her hjemme,kjekt og kunne slå kriker og kroker. Blir bra mye mere for på den måten. Man kan lett bytte ut slåmaskinen og sette svans på,slik at mn kan kjøre gresset til hæsjene. Vi hæsjer samtlige jorder her hjemme. Itillegg har vi henget til den. Jeg liker buckeren ;)

 

Dette ble ballet i år. Sortert etter om det er våte baller,tørre baller og håa. Gjert inn med småmasket netting slik at selv haren ikke skal komme seg inn. I bakgrunnen fjøset og den flotte utsikta våres :)

 Traktorene våre. Jeg er enkel og lett,så min er til høyre. Ho heter Zebjørg. Tor er mere avansert og tung og har et stor frontlasser,så han har fått traktoren til venstre (selv om det i papirene er min...) Traktoren hannes heter selvfølgelig ZeTor ;))

5 kommentarer

mannen

19.okt.2011 kl.18:13

selfølgelig skal Zetor ha frontlesser ;)

Du e no flink å skriv :)

Kristine

19.okt.2011 kl.22:46

Så fine løysninga dokker har i fjøsen, med eteplass tel sauen, og tallesystemet der de berre kan dræg høy ut på golvet og lat da gå over i talla. Og at dokker har sotte trappa inntell veggen synes e va ei "estetisk" fin løysning, og sekkert veldig praktisk også. Så flott fjøsen dokkers ser ut på utsida også. Synes alt ser ganske nytt ut, og lite vitna om at da kommer fint brukt fra andre plassa. Dokker har verkelig vært flenk med arbeidet synes e, og i utvelgelsen og innsamling av alt materiale og utstyr. Den kombipakkern må jo vær kjempe-gjæv å ha, i tellegg tel litt høy. Korsn merke e den? E dokker fornøyd med den? :)

Steikejæve traktora dokker har! Oppvokst med zetor heime, ser nesten likens ut som ho Zebjørg og han ZeTor men den har ikke lasteapparat. Gleda me tel å sjå meir! Og sauen dokkers storkosa se vel ute i fjellet endo. :D Hilsn Kristine :-)

fiskerbonden

20.okt.2011 kl.00:16

Kristine: Takk for fine ord. E veldig fornøyd med fjøsen,praktisk og fin. Selvfølgelig så trengs d maling overalt,men d kjæm etterhvert. Roma blei ikkje bygd på en dag ;)

Kombipakkeren e av type Agronic mini combi 60/70 meine æ dein heite. Vi har jo aldri holdt på med sånne maskina. Så d e mye teknisk og vi har endel og lære me dein maskinen. Den e veldi finfølanes,men mulig d e kun innstillingsfeil. Vi fikk ikkje brukt dein så masse i år. Vi va jo så heldig med været at mesteparten tørka på bakken :)

fiskerbonden

20.okt.2011 kl.00:17

mannen: Takk <3

Kristine

20.okt.2011 kl.00:23

Nei, men da e sekkert berre lurt å ikke jær alt på en gong, både førr sin egen del, men også fordi at man kanskje kommer på ting underveis som kan være lurt å gjær sånn og sånn, ting som man kanskje ikke hadde kommet på om man bygd alt på en gong. ;)

Har så utrulig lite peiling sjøl på maskina og sånne tekniske teng. E så grønn som da går an å få blidd. Har heller aldri holdt på med sånne maskina nesten, vi brukt også å hesj tel vårres saue, og la nåkka i silo. Og då brukt vi jo berre fôrhøster og avlesservogn og transportband, ikke nåkka meir avansert enn det. Så det med rundballa og sånt e fortsatt nytt førr min del. He he ;)

Så bra at dokker va heldig med veret i år! Dem va heldig her i Salten - området også, så da e jo kjempebra. Værre med de sør i landet.. Trur da har regna fra vår til høst nesten der... Gleda me allerede veldig tel neste blogg!! :D

Skriv en ny kommentar

fiskerbonden

fiskerbonden

30, Alta

Fiskerbonde fra Stjernøya

Kategorier

Arkiv

hits