Koffer valgte æ villsaua?

 

Koffer blei valget villsaua... Jo,av fleire grunna. En ting e jo at æ syns de e meire staselig og stolte dyr. Æ like farger og mønster og æ like ting som e spesielt. Æ like å vælge anerledes. De fleste bønder male fjøsen sin rød, koffer? Fordi at alle andre har gort d i genrasjona og at sånn ska d vær? Førr å sei d sånn,min fjøs blir ikkje rød. Æ like å ha ting på min måte,kanskje æ e spesiell ;) Og æ syns d e spesielt og ha villsaua. Og æ trur ikkje d e så mange som driv med villsaua på dein måten æ gjør. Mange som har hvitsau,har de på samme måte som mæ,med utegang. Et åpent skur/fjøs og daglig foring og tilsyn. Men når man høre om villsau drift i resten av landet,så forbinn man d med saua som klare sæ sjøl,de har lite tilsyn og leve på øyene. Æ e frøktelig gla i dyr og æ hadde bestemt mæ førr at når æ starta med villsaua,så skal dein dagelige kontakten være dær. Sauan ska bli trygg på mæ og se på mæ som matmor,hjelparn og beskytter og samtidig vetta at d finnes belønning. Et rop fra mæ,betyr kos og godis.

Når man bor sånn som æ bor. Med lite jorder rundt huset,man e avhengig av å leie jorder i nabobygdene. D igjen vill sei frakting av utstyr og for sjøveien,d gjør at æ må tenke litt på korsn æ invistere. Og i første omgang va d valg av sauerase. Villsauen spis lite,daglig går d 1 kg høy,i enkelte perioda (parring og lammingstid,samt på dein hardeste vinteren) gir æ ca 1,5 kg høy pr sau pr dag. Ka spis en norsk sau pr dag? Mellom 3-4 kg pr dag?  D e d æ har hørt fra andre bønder som driv. Så skal man tenke foring og antall jorder man må ha iforhold t antall saua, så vil d sei, istede førr å kjøpe mæ 25 norsk sau,så kan æ ha 70-75 villsau. Førr de spis like mykkje.

Så e d mange som tenke: Villsauan e jo så små og får bære et lam og slaktevekta e jo ingenting. Vell,d kan man sei. Med villsauan som leve på øyen og ikkje har dagelig foring,så e d klart at d stemme med den forklaringa på villsau. Men som sakt æ driv anerledes. Mine villsaua får dagelig foring,to ganga for dagen,i perioda tre ganga førr dagen. Æ gir kraftfor i perioda. Som i parringstida,førr at væren skal yte bedre og søyan ska ta lettere lam. Æ gir brød og kraftfor i kalde perioda,ikkje mykkje men litt. Når lamminga e gir æ kraftfor,for at søyene skal få max  hjelp t melkeproduksjon og opprettholding av melka. At søyene har melk nok e alfa og omega, ingen bonde e tjent med flaskelam.  Og med denna foringa,så får æ to lam på alle voksensøyene. Og i mett bondevett,så e d d perfekte. Sauan har to spener og d e en grunn førr at der e kun to. En spene førr hvert lam :)

 

Tilbake t dette me slaktevekt. I to år har vi slakta sjøl,slaktevekta ligg i gjennomsnitt på 15 kg pr slakt. Vi har slakt fra 13 kg til opp til 19 kg. Så har æ tenkt litt på dettan med å tape på å ha villsaua iforhold t om æ hadde valgt norsk hvit sau. En hvit sau spis som tre villsau. En hvitsau får i snitt 2 lam pr år og de tre villsauene (som tilsvarer en hvit sau i matfatet) får 1,70 lam i snitt. D vil si de tre villsauene får 5 lam i snitt på år. Slaktevekt på hvitsau lammene:  20 kg pr lam x 2 = 40 kg. Slaktevekt på villsaulammene: 15 kg pr lam x 5= 75 kg. Så i mett hau,så tjæne æ på å ha villsau,kontra  norsk hvit sau. :) Itillegg får æ mykkje meire i tilskudd sia æ har mange dyr og æ har mange skinn æ kan selge. Så d e lønnsomt å drive med villsau :)

 

Fra første dag æ fikk sauan,så har æ vært i fjøset fleire gånga førr dagen førr å få tillitt hos sauan. Æ har bevist brukt dein åpene fjøs'n som en belønningsplass. Æ har lært sauan at når æ rope på de så e d nåkka godt å få. Veldig lettvindt førr mæ og sauan kjæm me fart førr en grunn,å bli klødd bak øre og få en brødbette. Lamminga e spesiell. Og som sagt æ like d spesielle. Når d e sein april og d bynn å bli bart oppi fjellsien,så trakte villsauan dit førr å leite ætter mose,lyng,kvista ol som e tint fram. I to år har æ hadd lamming og når sauan blir lamsyk eller lamminga nærme sæ,så forlate de flokken og trekk sæ ned og inn i fjøset. Samtlige av mine søye har lamma inne i fjøset. Og d gjør mæ stolt og fornøyd. Æ har klart og skape fjøsen t en trygg og god plass førr sauan :) Villsauan  har frøktelig sterkt morsinstinkt. I flækkan førr stort. Førr når ei e lamsyk og ei anna lamme,så e ho lamsyke der med en gong og innbille sæ at d e henne lam.. Dettan skape uro og forstyrrelse. Så min hovedjobb i lamminga e å være skillevegg mellom sånne saua. Førr villsauan lamme lett. Jømran går d litt lenger tid med og d kan skje at æ velge og hjelpe de med lammet ut,hadde kanskje ikkje vært nødvendig,men men ;) Æ har som sagt opplevd to lammings perioda og æ har ikkje fått et einaste flaskelam. Villsauan e flotte mammaer, og passe godt på lamman sine. 

Villsauan e flokkdyr,så de skille sæ sjeldent fra hverandre. De e lett å sanke. Æ lokke de ned av fjellet,tar ledersauen i band og da føll resten av flokken etter. Så iløpet at tre tima,har vi sauan i sankegrinda.

Æ bære digge villsauan mine. De gjør mæ t en stolt bonde og de gjør mæ bestandig i godt humør :)

 
 

3 kommentarer

Kristine

20.okt.2011 kl.23:14

Fine sauan, og så fine holdninga du har tel både saueholdet og naturen, og da at du ikke vil vær som "alle andre"; med rød fjøs, norsk kvit sau osv. Spent på korsn farge du har tenkt på tel fjøsen? :D Kjempefine sauan!!

fiskerbonden

20.okt.2011 kl.23:22

Kristine: Takker så masse for gode ord. Fargen på fjøsen blir en type gråfarge med hvitt rundt vinduene. Ikke mere spesielt enn det ;)

Kristine

21.okt.2011 kl.14:54

Da blir heilt sekkert kjempefint! :D

Skriv en ny kommentar

fiskerbonden

fiskerbonden

30, Alta

Fiskerbonde fra Stjernøya

Kategorier

Arkiv

hits