Så mange tanka om så mangt.... 

Æ drømme mæ stadig vækk bort og tenke på korsn æ sku ønske ting va og korsn ting kan bli. De siste to åran har æ forandra tankegang en go del. Fra å være på d stadie der man tenkte ingenting kan man satse på,ingenting e lønnsomt og spørsmålet: Dettan får man vell ikkje tel? gikk igjen og igjæn.  Æ har i alle år sagt: Æ kan ikkje ha dyr,førr æ kjæm t å bli så gla i dæm at æ ikkje klare og slakte de og hvertfall ikkje spis de ætterpå. Æ grua mæ t første slaktinga, sjøl om æ så sjøl at lamman hadde æ ikkje SÅNN følelsa førr,de va totalt forandra fra lamminga va og t dæm kom fra beite. De e sky og vill... Men æ va nervøs og sjelven der æ satt på huk,klar med vispen og blodbøtta... Æ lokka øyan og vespinga fikk æ skryt av.... Handa mi gikk som en miksmaster.... Æ måtte felle nån tåra åsså.
I år e d annerledes,mulig førr at æ har innsett at d e ikkje sååå ille som æ hadde trudd,kanskje æ e litt lætta,ikkje førr at d e nåkka arti med å avlive dyr,på langt nær,men når  dyret ligg der på flåbenken,så e d mat man hold på med og tankan forandre sæ fra å tenke på d fine staslige dyret,t plutsellig å se førr sæ pinnekjøtt , fenalår og grillbog... D høres helt sprøtt ut at min tankegang e forandra sæ sånn. Men jo meire man oppleve,jo lettere blir ting å forholde sæ t og man ser annerledes på d man hold på med. Æ trur d må være sånn,ihvertfall.

Æ blir veldig lett imponert over menneska æ møt og snakke med og d e bra mange æ beundre. Dæmmes pågangsmot og styrke,samt optimismen og drivkrafta dæmmes. To menneska som går under de beskrivelsan e paret som driv Berg Gård på Innerøya i Trøndelag. Æ va på studietur dit i fjor. De har eget slakteri førr småfe,har storkjøkken og et serveringssted på gården sin.
Å snakke me trøndera generelt,d blir man jo gla og positiv av. Men dissan to skilte sæ ut. Sånn utstrålig og du så stoltheta dæmmes lyste. Og d va så flott. Sånne folk inspirere mæ,de gir mæ tru på at dettan kan vi åsså klare.

Æ ønske en dag og kunne stå i mett kaihus,ha slakt på kjøla,partere på storkjøkkenet,lage produkta, vakumpakke. Spasere opp i andre etasje,der vil æ ha mett utsalg. Av mine matprodukta,horn produkta, villsauskinn, men mett ønske e åsså å sammarbeide med lokale produsenta. Æ blei inspiret at Innerøya og deres Gyldene Omvei. De e mange produsenta/bedrifta som sammarbeide,de reklamere og selg hverandres produkta. Og d ønske æ å få tell her i området åsså. E mange i Alta og omheng som har gode produkta Æ vil gjærne bruke og selge dissan. D tjene både æ,de æ reklamere og kjøpe produkta av,samt at man får et positiv og flott miljø. D e alt for lite opplyst om kem som driv med ka og ka de har av muligheta. Dettan ønske æ at vi kan bli flenkare t og æ fikk en aha opplevelse når æ va på landbruksplan møte i Alta.....

D va mett aller første møte innen landbruket og æ må sei æ blei overraska, positivt overraska :) Førr d første så ante æ ikkje at d va over 100 gårdsbruk i Alta kommune og for d andre så blei æ mektig imponert over engasjemanget og pågangsmotet t dissan bønderne som va der . Selvfølgelig va d mange problemstillinge,men bønderne va ikkje rådlaus,de hadde forslag t bedringe og de va stolt over å være bonde. Fleire snakka om at man må jobbe førr å skryte meire om landbruket,d e mykkje fokus i media om negativitet i d å være bonde. Men framsnakk og rekrutering t unge va nevnt mange gang. En kar sa,man ska være stolt over og være bonde,man ska ha me sæ ongan i yrket og man ska reklamere førr ongan sine at å være bonde e flott. Og d syns æ va godt sagt,førr d e mykkje negativ fokus på å være bonde. Selvfølgelig e d endel ting som burde endres og legges bedre t rette,men d kan man jobbe med å få igjennom.

Æ e med i et flott lag, Bonde og Småbrukarlag. Bære d at æ møtte opp på d møte i Alta og viste mett ansikt og fortalte om min nyoppstart og min plan videre,d utgjor at æ e blitt tatt kjæmpe godt imot av lokallaget. De har invitert mæ med på fleire møta. Fikk invitasjon t å kom på landsmøte på Hamar,alt dekt, sia æ e nyoppstarta ungdom. Og æ må jo sei at æ leve lenge på å være i ungdomsgruppa t Bonde og Småbrukarlaget :) Av nysgjerrighet og et ønske om å bli litt meire kjent med de som ska på møtet,så skreiv æ på veggen t Bonde og Småbrukarlaget si sia på facebook og sporte kem av de som sku på landsmøte. Og der har æ fått kontakt me fleire som både driv gårdsbruk men også de som har en drøm om å starte opp eller overta gårdsdrifta i familien. Og d varme mett hjerte og lese om de forskjelliges planer. Ei av de,fikk mæ t å starte å blogge,da ho syns æ hadde et spennanes liv. D føles godt å engasjere sæ,sjøl om æ har sommerfugla i magen og æ e jo litt redd folkemengda. Men æ ser på d som lærerikt og veldig intressangt. Æ reise dit førr å lære meire og bli kjent med forskjellige bønder og deres drift. Vi ska på omvisning t Norsvin og i et kufjøs,samt på omvisning på Prøysen gården. D blir spennanes.

Åsså har æ drøyd heimreisa et par daga,så då får æ kvalitetstid med ihvertfall et par søstre og d glede æ mæ masse t.

D surre stadig tanka i hauet, så mange ønska og idea førr framtia. Og da e blogg en fin ting,å skrive ned tankan sine e ikkje så domt. D føles godt. Plutselig e d nye tanka,så da blogges vi :)
 

 

4 kommentarer

Kristine

24.okt.2011 kl.23:01

Enda en fin blogg!

E får tåra i øyan nor e les om den første gonga dokker sku slakt et av lamman dokkers, førr e kjenn me sånn igjen. Vi brukt ikke å slakt heime (sendt alt tel slakteriet), men tåran kom fort om da va en av sauen eller lamman som blei sjuk og enten død eller blei avliva. Men som du sei, teng blir jo litt enklar etterkvært som man opplev da fleire gong. Man finn jo sin egen måt å takkel teng på, og nor de først e død og blodet e tappa, så får e også samme følels som du: da e berre et slakt som ligg der, og da skal bli tel mat på en mest mulig reinslig og hygienisk måte.

Ja Berg Gård va imponeranes, og spesielt da samarbeidet som Den Gyldne Omvei har fått tell, der alle reklamere for kværandre, og ingen snakka nedlatanes om kværandre, men heller prøva å løft kværandre. E har trua på at du kan få tel da samme, og da e sekkert nån andre bønder i Alta som vil vær med!

Heilt enig angående media: nesten bestandig negative teng som tas opp der, nor da handla om landbruket. Da e kjempe synd, så e prøva også å snakk positivt om landbruket og min oppvekst på gård nor e e i lamme andre, spesielt vess da e andre som ikke har kjennskap tel landbruk og gårdsdrift.

Korr bra at du blei så godt tatt i mot i lokallaget dokkers, og at du skal tel Hamar!

Gleda me veldig tel å træff d og de andre der.

Hilsen Kristine

24.okt.2011 kl.23:28

Har vært på bloggen og læst ka du har skrevve...Har nesten dårlig samvittighet..Føle æ har vært på et "forbudt" område for mæ..Måtte no spørre barnebarnet mitt korsn d her fungerte...

Uansett...du e jo bare go til å skrive og formulere dæ...D bli speinnanes fremover no..

fiskerbonden

24.okt.2011 kl.23:52

Anonym: Nei,dårlig samvittighet ska du ikkje ha. Bloggen min e førr alle og ligg offentlig på nett sånn at alle ska kunne læse den. Takk førr goe ord. :)

fiskerbonden

25.okt.2011 kl.00:04

Kristine: Takk for skryt og forståelse for d æ skriv. Og takk førr inspirasjon t å bynn å blogge :) Glede mæ veldi t å treffe dæ åsså :)

Skriv en ny kommentar

fiskerbonden

fiskerbonden

30, Alta

Fiskerbonde fra Stjernøya

Kategorier

Arkiv

hits