Mitt første og siste (?) landsmøte...

Blei invitert som ungdomsrepresentant fra Finnmark,til å komme til landsmøtet til Norsk bonde og småbrukarlaget. Jeg så på dette som spennende og lærerikt.

 
På fredagen var vi på omvisning på Norsvin og i en kufjøs. Veldig intressangt å få vite mere om  både gris og ku,for drift med d har æ ikkje mykkje peiling på. Vi va åsså på Prøysengården og fikk mykkje informasjon om kudrift,både i stor og små skala.

På kvelden va d to samlinge på hotellet. Flott engasjemang av ungdomsgruppa :)

Lørdagen va en lang dag,opp i sjutia og spis frokost. Møtestart kl 09.00. 

Lederen for Norsk Bonde og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg holdt en glimranes bra tale. Ho e knalltøff og et skikkelig stå på menneske

 

Etterpå talte Gunnar Gundersen (H) og Landbruks- og matminister Lars Peder brekk. Vell,ska ikkje utdype meir ;)

Så va d klart førr debatt. E så mange flenke og brae saka som tas opp. Æ hadde mota mæ opp et par daga og skreve saken min ferdi,så æ va frøktelig usekker på om æ sku gi tegn t tale... Men t slutt gjorde æ d. Tenkte at dettan blir jo innaførr laget,d e jo en sak styre ska ta me sæ og vurdere.Så nåkka fokus på saken min vill d ikkje bli... Vell,her e talen min:

Tilskudd kriteriene bør slettes 

For å få tilskudd til dyr,areal,avløser ol,så må man har tjent 20 000 kr i de siste 12 mnd, eller man må være momsregistrert (tjent 50 000 kr) Dette gjør det håpløst å drive for de som starter opp og for de som driver smått. Jeg kan ta meg selv som eksempel:  Jeg startet opp i 2009 med 17 villsauer. Jeg bygget opp en liten fjøs på 50 m2 uten særlige kostnader. I 2010 fikk jeg 20 lam. Hadde jeg sendt alle til slakt,så hadde jeg ikke oppnåd kravet til å kunne søke tilskudd. Jeg ville samtidig øke flokken,så jeg tok var på søyelammene (5 stk) og slaktet resten. Jeg hadde da 22 sauer. Jeg la to og to isammen og så at jeg ville ikke kunne få tilskudd neste år heller pga v at jeg ikke kom til å tjene over 20 000 kr på gården. Jeg kjøpte da 13 villsauer,enda mere invisteringer uten å kunne få tilskudd til det. Høsten 2010 hadde jeg 35 sauer. I 2011  fikk jeg 45 lam. Valget mitt var da,skal jeg øke flokken eller slakte lammene,slik at jeg har opparbeidet meg grunnlag for å få tilskudd. Ijuni 2011 ble min første utbetaling av tilskudd. 2 år etter at jeg hadde invistert i dyr. Er det slik systemet skal være? Er man nødt til å ha over 30 dyr for å kunne få tilskudd? hva med de som hr 10-20 sau? Er ikke de verdige bønder? Jeg mener man må kunne få tilskudd fra dag 1 og fra første dyr man har. Man må snart begynne å tenke på alle bønder og ikke bare verdsette de som satser og driver stort. I distriktene/øyene, så er landbruk en av få livsgrunnlag. Mange som har 10-20 sau. Dette av mange grunner,man skal ha jorder og plass i fjøset til alle. Disse bønderne er nå uregistrerte bønder. Når de ikkje får tilskudd så er det heller ingen oversikt eller register over disse bønderne. De eksisterer ikke i dette samfunnet. Det er uholdbart at det skal gå 2 år før man får tilskudd. Og når du endelig har oppnådd tilskudd,hva da? Jeg søkte tilskudd for de 35 sauene jeg hadde pr 20 januar 2011. Men det var feil,jeg skulle føre antall dyr jeg hadde pr juni 2010,allså 17 dyr. De 13 lammene jeg hadde kjøpt og de 5 lammene jeg hadde tatt vare på etter lammingen, de får jeg ikke tilskudd for. De må jeg vente 2 år for å få tilskudd for. Dette må endres. Man må få tilskudd for antall dyr man har pr 20 januar og igjen, om man har 10 eller 100 dyr. Mange faktorer spiller inn for å oppnå 20 000 kr i inntekt. Ikke alle år er lik i landbruket. Noen faktorer for mindre inntekt er: lav pris på slaktene (feks fett trekk) dårrlige år med lam (høy dødelighet eller mange sauer som ikke har tatt lam), store tap på beite, man må velge mellom å sette på og slakte lam.. Tilskudd må være likt for alle uansett antall dyr og tilskuddene må gjelde for antall dyr man har på søkedatoen ( 20 jan) På den måten er det lettere å starte opp og de som i dag faller utenfor  er plutselig registrert og man får en bedre oversikt over hvor mange dyr og bønder det finnes i Norges land. Denne oversikten finnes ikke pr i dag og dette tror jeg øker svartsalget betraktelig....

 
Mere fikk jeg ikke sagt,førr då va tia mi ute... Sku poengtere at æ va heldig som va momsregistrert i d minste før æ kjøpte dyran. Men d e ikkje så viktig,førr saken e dein at denna saken gjeld mange mange andre åsså... Lunsj pausen kom og æ tok en titt på mobilen,æ hadde fått ei meldign... Mannan skriv at han hadde sett talen min på internett. Æ kjente æ fikk hjertebank og blei helt svett. Hadde ingen aning at d blei filma og vist direkte på nett. Hadde nok ikkje gått fram da,men heller levert saken min skriftelig. Fikk mange goe tilbakemeldinge. Og fikk beskjed fra komiteen at æ måtte skrive saken litt forkorta... Ut på lørdags kvelden kom en fra komiteen bort t mæ og sa at saken min ikkje ville gå igjenna,førr d va førr mykkje forlangt. Og komiteen ville endre saken. Kjente æ blei skuffa og lei mæ. Tenkte d va i utgangspungtet domt å fremme en sak når dein likavell kan bli totalt endra før dein når styret... Men ka veit æ om prosessan... Komiteens forslag va:

En dispensasjonsordning som innebærer bortfall av omsettningskrav og bunnfordrag de første 5 årene for unge og nye brukere.

Så da var min sak vridd. Og kun noen bønder ville få nytte av dette. og ikkje de som har 10-20 sau,de vil fortsatt være usynlig og regnet som ikkje eksisterende... Æ kjente at æ blei oppgitt. Søndagen sku d stemmes førr sakan som va tatt opp på lørdag. Masse tanka rasa oppi hauet mett,og plutselig va vi med saken min eller komiteens sak... Ordfører sporte om d va nån som hadde forslag t endringe.. Æ rakk opp handa,kom opp på talerstolen men hauet met va fylt med så masse at æ fikk ikkje sagt d æ sku. Trur æ sa ett eller anna om at  dettan va ikkje min sak lenger... Æ tusla ned... Margrete Wikan fikk ordet,ho ga forslag om å slette d komiteern hadde foreslått med de 5 åran. Og d gjorde jo plutselig saken t min sak. Æ blei litt flau og irritert førr at æ ikkje hadde klart å se d forslaget sjøl. Men æ va kjæmpe gla førr at ho gjorde d :) Så va d klart førr avstemming mell om komiteens forslag og Wikran sett. Wikran fikk flertall. Og æ blei vældi gla førr at min sak blei tatt med videre.

Men æ sku ønske d ikkje blei så masse oppstyr pga saken min. Trudde dein sku bære stemmes førr eller imot og ferdi me d. Ingen debatt eller avis skriveri og direktesending... Sånnsett så ga d ingen medsmak,heller tvert imot. Tvile sterkt på at d blir nån fleire møta og saksfremlegg fra mæ...
7 kommentarer

Kristine

09.nov.2011 kl.16:08

Du Bjørg, nor e les det siste du skriv, om at du tvila sterkt på at da blir nån fleire møta og saksframlegging fra d, så håpa e du ombestem d! Tenk korr mange som e enig med d, og ho Margrete Wikan, og korr mange bønder dokker faktisk e med å hjelpa opp og fram berre med å ta opp denne saken, og at dokker sto på dokkers, og at forslaget fikk flertall førr dett forslag og ikke redaksjonskomiteen sett forslag! Sjøl om man på langt nær ikke har fått nån endring i praksis på denne ordninga, berre med å ta den opp på et landsmøte, så e i allefall NBS klar førr å jobb med saken verka da som! Og da må vi også prøv å jær, vi som e i lokallagan rundt omkreng!

Stå på Bjørg!

P.S. Vess du tørr å følg med på diskusjonen som går på nationen om denne saken, så e da veldig mange som støtta forslaget, og som støtta d. :)

Line

09.nov.2011 kl.16:55

He he Bjørg , du e ei tøffa <3 Trur du fort tar ei ny utfordring hvis du blir tilbudt å tale for ei sak du virkelig tror/brenner for. Stå på snuppa , e stolt av dæ <3

June B. Karlsen

09.nov.2011 kl.18:55

Første gangen e bestendig verste gangen. Vær stolt av d du fikk til, og, for Guds skyld, ikke legg inn åran. Småbøndern treng nån som forteller kosn gårddrift med kjærlighet funke opp mot all mekanikken som ofte e i de store fjøsan.

Bergljot Bruåsdal Hesvik

09.nov.2011 kl.21:28

her ber den eine etter den andre at du må stå på, vær stolt, ha tru på deg sjølv og vær deg sjølv - så går dette seg til og du vil kunna bryta nye bølgjer...eg vona vi treffest ein gong!

Siri Folven

10.nov.2011 kl.10:49

Enten du har fått motgang eller medgang, håpar eg verkeleg å sjå deg på neste landsmøte!:)

Ein må ofte møte litt motbør før ein får medvind. No blir saka jobba med vidare, så får vi håpe og jobbe for at det blir mest mogeleg slik ein vil ha det. Ofte treng folk litt tid før dei dannar seg eit synspunkt eller ei meining om saker og, så mykje kan skje:)

Synest uansett du var kjempetøff som turde å gå på talarstolen og legge fram ei sak, er ikkje alle som gjer det på sitt første landsmøte nei!

Media roar seg nok ned om ikkje så lenge. Landbruket har ein tendens til å få merksemd ein periode, for så å bli lagt fint tilbake på hylla bakerst i skåpa.

Alf Einar Hansen

10.nov.2011 kl.14:38

Hei igjen, og takk for besøket!

Det er med stor interesse jeg leser bloggen din, og jeg er lykkelig for at det ennå finnes noen som velger å gå motstrøms..

Valget dere har tatt er definitivt av høyere kvalitet enn den hverdagen som gjennomsnittsmennesker tar til takke med, selv om det innebærer både noe så ubehagelig som friskluft, fysisk bevegelse, og kreativ utvikling.

TENK om det såkalte storsamfunnet hadde forstått verdien av dette...

Verdi og pris er nemlig svært ulike ting. Pris forstår de seg på, men neppe VERDI, og slett ikke på de virkelig viktige tingene i livet.

STÅ PÅ, kjære venner. Til sommeren kommer jeg og venner fra Tyskland padlende innom....

Hilsen oss to i Sørelvdalen

bai

11.nov.2011 kl.00:19

Synest du er tøff, eg, sjølv om eg skjønner at det blei meir oppstyr rundt saka di enn du hadde planlagt. Slikt er overveldande. Likevel, dersom du klarer å snu på det: alt oppstyret med media og direkteoverføring på nett betyr to ting. For det første: Det er nokon som synest saka di er viktig. Viss ikkje ville ikkje avisene tatt tak i det du sa. Det betyr at du har noko å komme med. For det andre: Det er langt fleire enn dei som var på møtet som får høyre innlegget ditt (og sjølv om eg er ueinig i forslaget ditt), og det å bli høyrd er jo første steget mot ei politisk endring. Så eg synest du skal prøve å snu på flisa og sjå på alle som har høyrd deg! Det er jo kjempeflott!

Skriv en ny kommentar

fiskerbonden

fiskerbonden

30, Alta

Fiskerbonde fra Stjernøya

Kategorier

Arkiv

hits