Long time... No see.... 

Ser d e et par måneda sia æ har blogga sist og d kjæm av mange grunna. Opptatt med alt og ingenting.

Forarbeidet med å starte opp en bedrift sånn som Stjernøy (Kaihuset) tar enormt med tid og følelsen med at man ikkje kan og ikkje strekk tel e absolutt ofte dær og d slit på.
Først en markedsundersøkelse der vi har reist rundt på lokale bedrifta og hørt om interessen for våres produkta. Æ har ringt rundt t ulike som driv med videreforedling av villsau og sport og grævd om diverse. E en heil masse å sætt sæ inn i.
I dein siste halvanna måneden så har æ ført opp alt av utstyr vi treng... Og d e ikkje reint  lite... Alt fra t-skjeer,storkjøkkenutstyr, slakteutstyr,fryse/kjølrom osv... Og alt d her ska sendes t diverse firma førr prisoverslag,åsså ska de sammenlignes og plokke ut d man syns høres bæst ut. Også kanskje t slutt så får vi avgårde en søknad på dettan... 

I slutten av februar tok æ et avbrekk i et par daga og reiste på årsmøte t Finnmark Bonde og Småbrukarlag, hadde da jobba endel med å prøve å samle unge bønder i Finnmark. I overkant av 40 stk e unge framtidige bønder under 35 år, som enten e,vil bli eller e i oppstart av bondeyrket. I regi av BS så inviterte vi alle, t møte hadde æ fått fire foredragsholdera. En fra Fylkeskommunen,en fra Fylkesmannen, Innovasjon Norge og en fra Sametinget. De fortalte om satsinga i landbruket og ka de forskjellige kan gi av støtte,tlskudd,lån innen rekrutering t unge under 35 år. Veldig intressangt. Vi va 9 stk som møtte opp. (To av de e ikkje med på bilde)

 

 

Men tia ætter møtet har bære blitt klabb og babb. Så masse som sku ha vært gjort,men kroppen min går bære i sirup. Føle mæ utbrent og uopplagt og rett og slætt slit'n. 

Tanken på feskesesongen har tatt på. Æ veit ka slit,tonge tak,lite søvn og smerta i arma,fengra og rygg d innebære og følte at æ på langt nær va klar førr d. Føltes rett og slætt ut som æ hadde feska lenge allerede...
Men sia æ og mannen ikkje kan feske i lengda begge to samtidig pga Sandra på 3,5 år. Så blei vi enig om at han sku hiv sæ me han Asbjørn (som æ egentlig sku). Sia d ikkje finnes fesk her utpå fjord'n,så må de veldig langt unna og d igjænn føre t at d blir uker imellom man ses. Men d må bære bli sånn,sjøl om æ har dårlig samvittighet overførr mannen at han må fær,som har dårlige ankla... Men æ må vel slutte å føle på alt.
Æ må bære innse at æ makte ikkje alt,sjøl om d irritere mæ grenselaut.
Så ska æ heller prøve å ta mæ av ongan,huset og dyran. Itillegg endel papirarbeid,førr d e æ på langt nær færdi me. Måtta ha sagt fra mæ endel verv,rett og slett førr at æ e over lowd og føle førr en pause.

Vi har jo jobba endel førr bedre rutetilbud me båt og gods her ute og førr ikkje længe sia så va fleire politikere ,havnesjæf,administrasjon,næringssjæfen fra kommunen,samt fylkeskommun og politikera fra stortinget her ute på befaring og hadde møte om ka treng vi. Veldig bra møte og æ blei mykkje meire optimistisk. Flott av Alta FRP og dræg igang dettan,d imponerte mæ.


Og vi vill så gjærne få ting t her i Pollen,men vi treng enkelte ting bedre tilrettelagt. Vi treng oftare rutetilbud enn to ganger i uka t og fra fastlandet og vi treng så sårt å kunne få godsbåten hit. Transport av traktor,utstyr,for osv med sjark og flåta e uholdbart i længda. Men nu har æ tru førr at d blir bedre herute :)

Alle fastboende på Stjernøya vant i først omgang,når d gjeld rettigheta t øya. Reindrifta fikk ikkje eiendomsrett av Finnmarkkomisjon og då blei æ lætta. Sjøl om reindrifta kjæm t å anke, så får man bære håpe at de ikkje når fram. Vi hadde Nrk på besøk et par daga,resultate blei vist på Lørdagsrevyen 24 mars:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/836085/  ( 19,31 ut i sendinga) 

Så mett snett i å komme mæ vækk litt i begynnelsn av mars, da va Tor på øvelse innen oljevern v Tjeldsund, så heiv æ og Sandra oss me og va på Sortland imens han va på øvelse. Fikk besøkt familie og vænna og d gjor godt. Kjente æ trænkte d :)

Sandra fikk ri på Vesla, hos tante Line og onkel Jonny :)

 


Mannen på Ozzy.

Go gutten hadde ikkje glømt oss. Æ ridde han nån daga ætterpå,så hærlig gutt <3

 

Har ellers tenkt å bynn å pusse opp furumøblan våres. E så lei dæm. Har en tredelt reol,ei bokhylla, en komode, en sjenk og et vetrineskap og alt ska bli hvitt. Har åsså en gang som ska males,men æ har ikkje funne rette farga enda.. Har løst å gjøre litt andre ting :)

Men i mellomtia så går masse tid t data arbeid, maila hit og dit... Skjemaføring osv.....

 


 

Én kommentar

kristineanita

28.mar.2012 kl.20:43

Hei, Bjørg! Korr masse du har greid å få gjort på denne tida sia forrige blogg du skreiv. E heilt imponert! Og gleda me tel å følg med videre, men husk å ta vare på d sjøl og familien din, og kjenn etter gledan med de tengan du gjør, sånn at ikke alt blir bare et ork allerede før man har starta opp.. Det va kanskje lurt å sei fra se nån verv så du får meir tid tel andre teng, ingen tjene på at nån e utbrent! Og husk: førr at man ska vær utbrent så må man først ha brent førr nåkka! Og da har du absolutt gjort! Stå på videre. Fine bilda du har lagt ut. Håpa dokker går våren i møte med godt mot! Helsing fra Skjerstad

Skriv en ny kommentar

fiskerbonden

fiskerbonden

30, Alta

Fiskerbonde fra Stjernøya

Kategorier

Arkiv

hits